Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estero_Til-til Francisco_Javier_Venegas,_marques_de_la_Reunión_y_de_Nueva_España Federacion_de_Instituciones_de_Educacion_Particular F.E. Entente_Collo Electron_neutrino Francisco_Manuel_Duran_Vazquez Familles_des_Plantes Eugenio_Orozco Federacion_Territorial_Valenciana_de_Futbol Edmund_Stoiber Filifolium_sibiricum Festival_de_Ancón_(Perú) Enamorada_de_ti_(album_de_Selena) Esgrima_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Ángeles_1932 Escudete Estancias_jesuíticas Elecciones_autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_(25_de_mayo_de_2003) Faro_de_Torre_den_Beu El_Chubut Educación_popular Escudo_de_Montserrat El_pueblo_unido_jamás_será_vencido Felipe_I_de_Orleans Estación_Juárez_Celman F100 El_Almanaque_astronómico Fernando_Aboitiz_Saro Elecciones_europeas_de_1989_en_Alemania Estacion_San_Antonio_(Metro_de_Medellín) El_Salto_(Michoacán) Farandulero España Fidel_Andrés_Surco Escándalo_de_Boise Falling_in_Reverse Egotelo_moluqueno Escudo_de_Fuenmayor Estacion_Nakahagi Eva_(uva) El_triste_(álbum) Estacion_científica_almirante_brown Estación_Puerto_Madero Francisco_José_Haydn Facultad_de_Quimica_e_Ingenieria_Química_de_la_Universidad_Nacional_Mayor_de_San_Marcos Fonologia_del_francés Ernesto_Amorin_Larranaga Energia_solar_híbrida El_Mostrador El_autobús_de_la_muerte Epsilon_Arietis El_Veronés Estación_Juan_XXXIII_(Medellin) Estacion_Tornquist First_National_Bank_Stadium

html map