Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Izdebno_(voivodato_de_Mazovia) Julian_Castro_Contreras Junqueira_(Vale_de_Cambra) La_Iglesia_de_Jesuscristo_de_los_Santos_de_los_Últimos_Días/2007 Liga_Iturbeña_De_Futbol La_Voz_de_un_Ángel Kenmare Joe_Goss Leyendas_de_Memorias_de_Idhun Lista_de_episodios_de_Beverly_Hills_90210 La_Señal_(canción) José_Manuel_Echeverría Libertad_8 Jose_Maria_Martin_Bejarano-Serrano Jörn_de_Vries Kadoorie_Experimental_and_Externsion_Farm Jose_Petzval JavaScript_no_obstructivo Jose_Torrontegui Juan_de_Mata La_Neuville_sur_Essonne Lepidium Jairo_(Marito_González) Jard._Malmaison Jaramago_de_Alborán Jose_María_Pérez_Carasa Lemonias Jamaica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Lampara_U-HID Liquidmetal Juan_Pablo_Saravia Les_Loges_(Alto_Marne) Juan_Pablo_Oliver Linea_E_(Córdoba) Kartell José_Ignacio_Palma_Vicuña La_Cañada_de_Urdaneta Iñaki_Aizpurúa L'Abadía_Cenero Kawahara_Ryohei Isru_Jag Jose_Manuel_García_Marín Lila_Downs_y_La_Misteriosa_en_París_-_Live_a_FIP Little_Feat L_A_M_B Juan_Ramírez_de_Lucena K_Sint-Truidense_V_V Lista_de_capítulos_de_X_Men LAAT Leopoldo_Alas_("Clarin") Juan_Jose_Giambiagi Jose_Joaquín_Valdes_Valdes La_venerable_madre_Jeronima_de_la_Fuente Kim_Ung-Yong Judith_y_Holofernes_(Goya)

html map