Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pandora_(joyería) Mycetina_montivaga Pimienta_acuatica Ocana_(pintor) Pedro_Alonso_Morgado Nina_mimada Otario_de_la_Patagonia Poljakova Pico_Palomas Phyllanthus_angulatus Pantimedia Pachyrhizus_thunbergianus Poison_(Final_Fight) Oscar_Hernandez_Monsalve Pintura_Constructivo_Abstracta Oleo_(pintura) Oreolpium_nymphum Nueva_Bretaña_(Canadá) Nacionalsindicalismo_Chileno Nocioni Pantano_de_Benínar Playa_Pocitos Oenanthe_thracica Palomas_(Madrid) Pabellón_de_Santo_Domingo_(Sevilla) Oicatá Núcleo_de_Edinger_Westphal Pobres_pero_sinvergüenzas OMV_Kronos_Citroën_WRT Olea_laurifolia Orfebrería_fenicia Picara OpenOffice.org_Base Noviembre_de_1970 Nefiach NCSE-02 Osvaldo_Ferrara Paraeuops_anggiensis Mustafa_Barghouti Numero_telefonico_único Opuntia_stanlyi Paranapiacaba_funesta Percy_Folio Ognorhynchus_icterotis Potentilla_polytricha Parque_nacional_de_Aiguebelle Pasig Orenthal_James_"O._J."_Simpson Pippenalia_delphiniifolia Peludo_de_la_Puna Parque_nacional_Cabañeros Origin_Systems_Inc. Partido_Popular_de_Libertad_y_Democracia Pleurothallis_caespitosa Poesía_fonetica

html map