Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Martín_de_Aragón Madison_Heights_(Virginia) Pyrrhalta_wilcoxi McPherson_(Kansas) Medeola_latifolia Lorenzo_Massa Línea_230_de_Adif Region_natural_Los_Andes_(Venezuela) Pseuduvaria Raúl_Navas_Paúl Prochilodus_dobulinus Metodo_lógico_inductivo Maria_Trinidad_Sánchez_(heroina) Metophthalmus_haigi Marcel_Domingo Luis_Ernesto_Videla Loxodonta Pumarín_(Gijón) Grand'Landes Marques_de_Brindis Liza_ramada Grafia Gran_Cassa Marquesado_de_Cazaza Luis_Aníbal_Mosquera R.M.K.Saunders Mercedes-Benz_Viano Medical_Repository Manio_Acilio_Glabrion_(cónsul_191_a_C_) RTL_2 Rafael_Vargas Longitarsus_persimilis Matapestosa Los_Litigantes_de_Racine Microrregión_de_Uberlandia Regiones_de_Argentina M._S._P. Luis_Menéndez_Pidal Primera_División_Venezolana_1999_00 Marambat Matias_Quiroga Masacre_Antisikh Rawson_(ciudad_Chubut) Radical_26 Mariamartin254_UserboxFanNek2 Premio_Dobloug Marie_Josee_Perec Mendocino_(California) Medina,_Washington María_Mar_Moreno_Ruiz Reciprocidad Michel_Lourdel Maurice_Paleologue Maravilla_Este_(Las_Marias) Marco_de_los_Apeninos_a_los_Andes_(Serie)

html map