Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Arte_Gotico Avena_caryophyllea Ian_Fraser_Kilmister Atmosfera_Estandar Göttingen_sieben Apis_mellifera_scutellata Huehuetlan_el_Chico Mision_S.O.S Hero_at_Large Antigüedades_Judías Avacena Mohamed_Nasheed Ararat_(ciudad) Handelia_trichophylla Molengue Arapahoe_(Carolina_del_Norte) H._Sturgiss Haworthia_rycroftiana Moxon_El_Estokastiko_viaje_de_Defekon_I_a_traves_de_los_tiempos Arquitectura_de_Colombia Ano_199_adC Anthony_Velásquez I_Festival_de_Cine_Urbano_de_Penalolén Grimesland_(Carolina_del_Norte) Moncestino Hargasseria Asociacion_Canadiense_de_Futbol Hebert_Vazquez High_School_Musical_dance-along Hugo_Blanco_en_percusión H.Deane Miuzela Han_Eun-jeong Anibal_de_Antón Argyrolagus Hermann_Göering Grua_Derrick Monte_Cileno Guerra_ruso-polaca_de_1654-1667 Hestiasula_masoni Andre_Gorz Minero_de_la_Puna H._floresiensis Muhammad_Jatami Moody_AFB Moscareta_culiamarilla Apéndice Guajolotes Half_Japanese Apatelae Artemidoro_de_Daldis Arcelia Guerra_de_la_independencia_colombiana Guanosín_monofosfato_cíclico Archibald_Garrod

html map