Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Presa_y_embalse_de_Beznar Mase_(Valais) Macropodus_opercularis Loguear Memorial_al_Titanic_(Washington_D.C.) Mantidactylus_leucocephalus Metriorrínquidos Lucien_Lazaridès María_Adelaida Precum Manuel_Ramírez_Fernández_de_Córdoba Psicología_diferencial Red_de_Carreteras_de_Extremadura Menista Pseudolaubuca Region_urbana_de_Madrid Primula_praenitens Marta_Turok Green_Zone Luperus_oculatus Puerta_de_los_Asesinos Recoules-d'Aubrac Mill_Hall_(Pensilvania) Rayas Región_Sur_del_Brasil Quintana_(Madrid) Melocactus_lanssensianus Rawson_Marshall_Thurber Marta_Baldó Real_Club_Puerta_de_Hierro Profesor_Xavier Lucero_Alvarez Pseudopaludicola_mineira Red_de_Radiodifusoras_y_Televisoras_Educativas_y_Culturales_de_Mexico_A_C. Macris Presa_de_Poveda Mikhaíl_Semiónovich_Vorontsov Luis_Pacheco_de_Narváez Pável_Anosov Martín_Fariñas_Romero Qibla McLaren_M29 Maieta_hirta Línea_18_(AUVASA) Mario_Paradelo Mariano_Fernandez_de_Henestrosa_y_Ortiz_de_Miono Meroka Ludzas_novads Pícolo Miguel_Gonzalez_Lomelí Premios_ATV_2001 Grallaria_modesta Reading_F_C. Premio_de_Roma_belga Redonda_(isla)

html map