Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mariner Ltd_by_esp Matt_Brammeier Ra_(divinidad) Quaderns_de_l'exili Lustraciones Rambla_Gral._José_Artigas Proton_Malaysian_Open Luis_Mottura Luis_Aguirre_(desambiguación) Loma_de_arriba_(San_Pedro_del_Pinatar) Marie_Dressler Recinto_abaluartado_de_badajoz Me-262 Primera_division_espanola_1991_92 Rascacielos_de_Bailen Pseudotropheus_barlowi Ragonvalia_(Norte_de_Santander) González_Pena Mikel_Garikoitz_Aspiazu_Rubina Lucia_Snieg María_Betanha Luis_Cubilla Manuel_Quesada_Brandi Quiebra_financiera Realismo_(relaciones_internacionales) Marks Recursos_icticolas_y_maritimos_de_la_Argentina Pozsonyalmás Qui_tam_pro_domino_rege_quam_pro_se_ipso_in_haec_parte_sequitur Provincia_de_cajatambo Longitarsus_zhamicus Región_de_Hadjer_Lamis Mama_do_(uh_oh_uh_oh) Red_Bull_Air_Race_World_Championship MTV_Europe_Music_Awards_1995 Pueblo_mordvino Mallecomigas Reez-Fosse-Martin Red_Telefonica_Basica Provincia_del_Gran_Chaco Marsilly_(Charente_Maritimo) Proopiomelanocortina Los_caballeros_de_la_mesa_cuadrada Rayos_N Mathias_Ringmann Mario_Tokic Los_Puertos_(comarca_andaluza) Programa_doble Marta_y_Maria Los_Bermejales_(Sevilla) Rafa_G_Negrete Rafael_Casalbón_y_Geli Malurus_cyanocephalus Mertzen

html map