Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Comunidad_Autonoma_de_Cataluna Afrocaeciliiti Vampyrisme_necrophilie,_nècrosadisme,_nècrophagie Acrobrycon_ortii Club_Juventud_Italiana Webrings Violent_Ken_Masters Vuelo_CHT_de_Agni_Air V_de_Vendetta_(película) Zaragoza_(1867) Agua_de_Pena Zaide_Silvia_Gutierrez Condecoraciones_del_Vaticano Aggayu_Sola Confabulacion_judía_mundial Viburnum_strictum Villa_Concepcion_del_Tio Albert_Portas Aeropuerto_de_Calicut Codificación_bipolar Alaticaulia_tovarensis Abraham_Gotthelf_Kastner Charidotella_striatopunctata Waterpolo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Adenoma_tiroideo_toxico Alava_(D_52) Colour-Field_Painting Conophytum_spirale YBBN Abigail_Smith_Adams Agustin_Moreno_Verduzco Wald_(Zúrich) Conmensurabilidad_(desambiguacion) Al-Ta'ee Chilcano Clasico_de_Lisboa Coatepeque,_municipio_de_Quetzaltenango,_Guatemala Club_Sfaxien Condado_de_villafuertes Coban Vizcondado_de_Perellós Aegus_comes Vol_2_Hard_Knock_Life Viktor_Bout Vertiente_Cantabrica Villafranca_(Guipúzcoa) Vuelta_a_Andalucia_1957 Vratza Cinco_minutos Chrysolina_kabaki Convalaria Zabary Vilonia_(Arkansas) Alejandro_Bejarano Agencia_de_Publicidad

html map