Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ratchet_&_Clank Regla_de_tres_simple_directa Preussag_AG Quercus_rotundifolia_f._dolichocalyx Mexico_en_la_Segunda_Guerra_Mundial Predicador_(religión) Presa_de_los_toranes Mexico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Reforma_de_Córdoba Magda_Giner Región_Naucalpan Mariscus_pungens Raymond_Collishaw Mapa_de_ruido Provincia_de_kayanza Miguel_de_Villegas Mery_la_Bataille Lucio_Veturio_Craso Raddiella Mercè_Durfort_i_Coll Radio_Uno Loir_et-Cher Referendum_espanol_sobre_la_Constitucion_Europea Qt_Extended Regionalismos_y_nacionalismos_de_espana LyD Lotte_Laserstein Marcilly_sur_Seine Malpartida Marzagão Publius_pehlkei Metabólico Puerto_Baquerizo_Moreno Medicine_show Pseudapoderus_bifasciatus Protosaurido Línea_de_alta_velocidad_Bolonia_Florencia Maurice_(pelicula) Preston_(Maryland) Merino_Mayor Lopérec Lloa_(Tarragona) Red_Oak_(Carolina_del_Norte) Mariba Proclamación_de_la_Segunda_Republica_Española Los_leales Maria_Cristina_Cavalcanti_de_Albuquerque Manuscrito_Voynich Mamíferos_de_Perú Mantiis MacOSX Megalognatha_hamaticornis Prionispa_gemmata Metodo_de_Cremona-Maxwell Procambarus_clarkii

html map