Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Salónica,_nido_de_espías Thuès-Entre-Valls Sramaṇa Salvia_lowei Saint-Loup-Lamaire Sexto_Claudio_Petronio_Probo Telefono_con_cámara_fotográfica Selección_de_fútbol_sala_de_Paraguay Sitio_de_hiuchi Saint_Martin_de_Bromes Saint-Pierre-de-l'Ile Softbol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Saint_André_le_Bouchoux Sugimura_Jihei Teté_Casuso Santuario_Meiji Sangre_y_arena_(Vicente_Blasco_Ibáñez) Selección_de_polo_de_Pakistán São_Julião_(Gouveia) Santo_Tomé_de_Lorenzana Teoremas_fundamentales_de_la_economía_del_bienestar Tacora Sindicato_de_directores_de_Estados_Unidos Tanqueta Taxonomia_de_las_Gastropoda_(Ponder_&_Lindberg,_1997) Tokitsukaze_(1940) Transfiguración Saenz_de_Oíza The_Graveyard The_Seer Suecia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Albertville_1992 Toma_uno Tau-Fluvalinato San_Mario Sageretia_theezans Teleférico_de_Santiago Sociedad_linneana Telšē Saint-André-de-Buèges Tomaso_Giovanni_Albinoni Tetraonyx_lampyroides Saint_Denis-en-Bugey Silver_Teal The_Protecting_Veil Szovitsia Sarcopodium_amplum Saint-Andeol_(Isère) Terremoto_de_Catamarca_1973 Sokurov T.M.Moura Tottenham_Hotspur_F.C. Sebastián_Lemba Serie_0100_de_CP Si_Tu_Te_Vas Top_wo_nerae!_2_Diebuster

html map