Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

L'Isle_sur_le-Doubs Juan_Tomás_de_Boxadors Joannas Juan_Pedro_Toledo JS_Bordj_Menael José_Maria_Argüedas Julian_Knowle Liberalismo_Clasico Islote_de_binicodrell Legacy_of_Kain Licurgo_(de_Atenas) La_figura_en_las_sombras La_loma_y_las_villas Jules_Delsart Linterna_mágica Little_Monsters_(película) Jorge_Alberto_Gonzalez_Barillas Lima_(rio_Portugal) Ión_hidrógeno Lagopus_muta_townsendi Julian_Alvarez_Ortega Janze Instituto_Nacional_del_Fútbol Lenguas_pelasgicas Jose_Luis_Martínez Kenpi Isopodos Kugoyeiski International_Pop_Underground_Convention_(album) Jose_Benegasi_y_Luján Liga_Femenina La_Chartre_sur-le-Loir Laguna_de_San_Marcos Jardin_Metropolitano_de_Tokio_de_Plantas_Medicinales Izquierda_Republicana Les_Fleurs_du_Mal Kate_y_Leopold Kobori_Nanrei_Sohaku Larry_Adler L5 Juan_Clara La_blanqueada Josemaria_Escrivá James_Spanarkel Javier_Hernández_Balcázar Jose_Galdamez James_Kenneth_Stephen Juanito_Gómez Joaquín_Manzanares_Rodríguez Johann_Christoph_Mossler Jesús_Maria_Ramón_Valdes La_vida_contra_la_muerte Journal_of_Physical_Chemistry_A Jim_Holstein Kittsee

html map