Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gráficos_en_3D Modelo_de_agua_subterranea Mindong Guerra_de_sucesion_de_Polonia Arctostaphylos_glauca Guillermo_Manuel_Ungo Héctor_Mayagoitia_Dominguez Ano_1655 Movimiento_Revolucionario_Internacionalista Idioma_ilocano Guangdong_Building Hundimiento_de_Númenor Ariel_al_mejor_actor Antracotéridos Montceaux_l'Etoile Hijos_de_papá Hortensia_Blanch_Pita Hélie_de_Talleyrand-Périgord Aqua_/_Aria_/_Arena Asilidae August_Thalheimer Humboltia_sprucei Asagraea H_L_A_Hart Haplochromis_obesus Ministerio_del_Aire_del_Reich Hochschule_fur_Musik_Köln Aulnois_en-perthois Monade Antonio_Romaña_Pujó Asamblea_A._V._Aleksandrov Monocesta_cubensis Idioma_indoeuropeo Anthony_Réveillère Moquinia Mr._Olympia_1965 Apelado Hormigón_proyectado Anhiers Antonio_Monsalve_Morante Asociacion_de_Hispanistas_de_Marruecos Ano_597 Mision_de_Estudios_de_Patologia_Regional_Argentina Hormizd_II Grupo_B_de_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2010 Australobolbus_pygmaeus Antonio_Guerrero_Rodriguez Hot_Time_A_~answer~ Haptanthus Gúrievsk_(Kémerovo) Msx Moenkhausia_shideleri Analogo Arterias_frénicas_mayores Motin_del_Bounty

html map