Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lista_de_los_principales_dioses_de_la_religion_vedica Kamloops,_British_Columbia Julio_Ángel_Fernandez José_León_Sánchez J.Raynal La_Curva Langston_(Oklahoma) Jardin_Botanico_de_Tallin Kwansŏ Julgoldita-(Fe3+) José_González_Rancano Jose_Francisco_Porras Introducción_de_la_disyunción José_Corrêa_Jr._Gomes Kalni JUCO Judith_A._Resnik José_Javier_Arizkuren_Ruiz Leon_heraldico Jorge_Ledo Jardines_del_Buen_Retiro La_Isla,_Emilino_Zapata L_61 La_Asociación_de_Fútbol Lista_de_capítulos_de_Hospital_Central Juan_Martin_Cabet Lista_de_Margraves_de_Brandeburgo_Reyes_de_Prusia_y_Emperadores_de_Alemania Lagartijo Ley_Glass-Steagall Jose_Demetrio_Rodríguez Isotes_abbreviata Les_Mémoires_de_mon_ami Leiwakabessy Kinzua Johan_Edlund Linea_Aerea_Carguera_de_Colombia_SA Joaquin_Ernesto_Hendricks_Díaz Invasion_de_Afganistan_por_la_Unión_de_Repúblicas_Socialistas_Soviéticas J._L._Romero_Marchent Leopoldo_del_Prado_Ruiz Jõhvi Juliano_de_Alejandría Jarol_Martínez Karlstein_a._Main Lenguas_ye-tupi-caribe La_dimension_desconocida La_Ferté_Imbault Jose_Maria_Vallès Islotes_Los_Lobos KV_370 Ksawery_Tartakower Joaquín_Ruiz_Giménez Jean_Baptiste_Bessieres Johann_Centurius_von_Hoffmannsegg Ley_de_las_proporciones_equivalentes

html map