Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Q0906+6930 Michael_Welch Gouttieres_(Puy_de-Dome) Masa_especifica Ramiro_de_Leon Miau_Miau_Power Matias_Colsada Mario_Luis_Rodríguez_Cobos Línea_146_(EMT_Madrid) Grecas Grado_en_Enología M.H.F._Wilkins Manaure_(La_Guajira) Pyrethrum_clusii Gourde_(moneda_de_Haití) Mario_Arregui María_Escobar_Guerrero Línea_14_de_TMB Ramunas_siškauskas Martín_Casillas Los_Ramblers Puigcerda_/_Puigcerda Malvaviscus_coccineus Provincia_Burdet_O'Connor Microsoft_Exchange Primer_punto_de_Libra Godfrey_H_Hardy Marfa Regla_del_Aufbau Quimiolitotrofica Provincia_de_san_juan MTV_Movie_Awards_2006 Puente_giratorio_de_Carmelo Pua_(desambiguacion) Grande_cuisine Lorraine_Hunt-Lieberson Pronyssa Melitofilia Medrano_(La_Rioja) Raúl_Diago_Izquierdo Mickey_Cochrane Merida_(estado_Venezuela) Megara_(mitología) Maclura_cochinchinensis Proteina_de_unión_a_TATA Meredith_Brooks Golfo_de_la_Spezia M_B.A.A. Los_Tablones_de_Motril Ranunculus_circinatoides Grafo_acíclico_dirigido Macia_Alavedra_i_Moner Lotus_F1_Racing_Team Manuel_Ormazábal Region_de_Chile

html map