Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Achras_zapota_var._zapotilla Alejandro_Barletta Agrupación_Astronómica_de_Madrid Abeleda_Xunqueira_de_Ambia Conteo_de_addis Val-d'Ornain Condado_de_Schoharie Vélez_Club_de_Futbol Compains Vulcanodon Clonar Wawa_Food_Markets Alan_cantante Worcester_(Vermont) Zamora_(Espana) Victoria_Climbié Cocada_(dulce) Adenophaedra Conflictologia Acuerdos_de_taif Wilmer_Díaz Abelardo_Carrillo_Zavala Alberto_Luque Acuerdo_mundial Victoria_Ocampo Vladimir_Obraztsov Alboloduy Víktor_Amazáspovich_Ambartsumián Chenolea_diffusa A_todo_corazón_(telenovela) Codon Villeneuve_sur-Vere Vasconia_(desambiguación) A_message Aeropuerto_de_Santa_Cruz_de_la_Sierra_Viru_Viru Vandières Aarón_Mordke_Kosminski Acta_Agriculturae_Sinica Wang Xesús_Ferro Chasms Vaccinioideae Adrián_Vásquez Withamsville_(Ohio) World_Taekwondo_Federation Colera_de_las_gallinas Zarzaparrilla_canaria Victoria_de_Marichalar_y_Borbon ZTE Yaracuyanos_FC Aguas_de_Valencia Ajuy Ciencia_en_el_siglo_XIX_espanol Vótchina VfR_Aalen

html map