Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Terremotos_en_Venezuela Trasadingen Stirpium_Australasicarum_Herbarii_Hugeliani_Decades_Tres Tambo_(Coclé) Tipula Stephen_Spender The_Post_War_Dream Serruria São_Miguel_de_Lobrigos Socorro,_5to._ano Stephen_H._Long Sistema_unicameral Sitio_de_Lisboa_(1147) Tradición_oral_cristiana Sie7e_(cantante) Teoría_de_la_catástrofe San_Agustín_en_su_gabinete_(Botticelli,_Ognissanti) Taray Simone_Balle Segunda_Intervencion_Francesa_en_México Tratado_de_París_de_1900 Syngnathus_safina Saint_Bonnet_des_Bruyères Thuja_procera Syunik Tito_Fargo Star_Wars:_The_Old_Republic Tomáš_Enge Tranvía_de_Palma_de_Mallorca Salsa_alemana Sistema_varnasrama Tercera_División_de_Nicaragua Salamandrina Sagradas_escrituras Smilax_tetragona Tour_de_Francia_1912 Strade_Nuove_(Génova) Selinum_melanotilingia Semion_Budyonny Scabiosa_ragesensis Teoría_cable Thlaspi_latifolium TAB-77 Scaccia The_Rescuers_Down_Under Saint_Agnant_de-Versillat Trannes Torneo_Apertura_2006_(Mexico) Telemir Sierra_de_Yeguas Saro_SR.A/1 Teixeira_Vitienes_I Saint-Clément-à-Arnes Sean_Sherrard Suelo_del_cuarto_ventriculo

html map