Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hector_Zañartu_Prieto Asamblea_de_representantes_de_yemen Hippeastrum_concolor Hundir_la_flota Hitzkirch Idioma_muromiano Aykut_ercetin H̱ašẖaš_ibn_Saʿīd_ibn_Aswad Mission_District_(San_Francisco) Anillos Hojoki Historias_extraordinarias_(libro) Asociación_Pro_Derechos_Humanos Miruena_de_los_Infanzones_(Avila) Arte_y_Arquitectura_de_Teotihuacan Avila_(España) Mujeres_Primero Asociación_Tunecina_de_Fútbol Mirocongrido Argiro_Ospina I.A.A. Herpolirion_novae_zelandiae Gôzanze_Myô_ô HD_221345 Movimiento_antiglobalizacion Archidiocesis_de_Lima Armada_mexicana Arcana_(convención) Hernán_Mejía_de_Mirabal Avión_no_tripulado Aptitud Hypolysia Ano_191 Avenida_San_Martin Asesinato_de_Augusto_Lutz Atoka_(Oklahoma) Hermitage_(Pensilvania) Ansumane_Mané Haddadus_plicifer Guillermo_León_Sáenz_Vargas Mordellistena_fuscogemellatoides IPCC_Third_Assessment_Report Http Ars_Subtilior Hielo_Azul Mortadelo_y_Filemón_-_Ladrones_de_coches Angband Hevea_brasiliensis Artesania_del_hierro Horace_(Dakota_del_Norte) Awarba Grupo_de_Operaciones_Especiales_352d Antar-yamī Molles Hachijō_In_no_Takakura

html map