Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Fenomenologia_de_Munich Elecciones_Autonómicas_del_País_Vasco_(1990) Federación_Vasca_de_Natación Exilio_republicano Estación_de_radio_militar_de_Pierre-sur-Haute El_Cochecito Elmer_Mejía Espacio_Sideral Facultad_de_Medicina_de_Yale Estadio_Plan_De_San_Luis Ezpeize-Ündüreine Flickingeria_binnendijkii Euémero Fiesta_provincial_del_bricelet Enrique_Riestra Foussais-Payre Fede_Van_Lacke Falcatus Familia_Fuentes-Gudino Educación_ética Estrategias_de_diseño_para_edificios_de_baja_energia Estados_árabes El_Padre,_el_Hijo_y_el_Espiritu_Invitado Eucerotoma_huallagensis Elecciones_regionales_de_Antioquia_de_2011 Felipe_Pinglo Estadio_Atanasio_Girardot Ethel_Shannon Fondo_latinoamericano_de_reservas Ensayo_quimico Fisiologia_Vegetal F_111C Estacion_Hospital_Naval Eva_Dobos Ermita_de_San_Martin_(Castarruyo) Francisco_Pagazaurtundua_González-Murrieta FM_Hit Esteban_Muruetagoiena Escudo_de_valledupar Escuela_de_Matemáticas_y_Navegación_de_Moscu El_bautismo_de_Cristo_(Piero_della_Francesca) El_Molinón Ensamblador_de_alto_nivel Far_thinn_Veg Formación_Nemegt Esturion_pálido Ezzolied Eärendil Enxara_do_bispo Escuela_Universitaria_de_Informática FPLP-Comando_Especial Fitomenadiona Francisco_Alcácer_García Federico_guillermo_i_de_prusia Estacion_de_San_Andres_de_Llavaneras

html map