Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Centinelas_de_Byss Carlos_Garcia-Vaso Catche Carretera_de_Luisiana_26 Best_of_Hannah_Montana CPN8 Campeonato_de_Guipúzcoa_de_Bateles Capítulos_de_Los_Picapiedra Champigny_les_Langres Björk_Guðmundsdottir_&_Trió_Guðmundar_Ingólfssonar Bandera_de_Paraguay Catalina_de_Habsburgo_Jagellón Black_Tiger_I Campeonio Bart_vs._thanksgiving Carlos_Enrique_de_Lorena Bolsa_periodontal Chaetadelpha_wheeleri Beautiful_Dangerous Carlos_Rafael_Fernandez Centro_historico_de_Goias Cerophysella_ceylanica Caramelos Centro_Horticola_y_Jardin_Botánico_de_Cabrillo_College Campanula_stolonifera Catalunya_Ángel_Mir Bayview_(Wisconsin) Brahmānda_purāṇa Cantueso_borde Canales_a_Martín_García Cactus_Springs_(Nevada) Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1900 Brigitte_Terziev Brainin Brasiliorchis_gracilis Capira_(distrito_de_Panama) Ceph Baloncesto_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Brocard_Sewell Centro_de_Esculptura_Nasher Bosón_Z C_G_Jung-Institut_Zurich Carta_foral_de_Vega_de_Dona_Olimpa Caracol_(anatomia) Batería_de_Bagdad Centro_de_Estudios_Generales Butchered_at_birth Calandrinia_menziesii_var._alba Celula_parietales Cantón_de_Soissons_Sud Bleach_Heat_the_Soul_4 Castiza Canadian_National Balyana_sculptilis Carosello

html map