Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Manifiesto_de_los_cien_economistas Potosi_(Nicaragua) Grammatotheca_erinoides_var_eckloniana R.A._Rooney_&_Sons Greta_y_Los_Garbo Meditador Masanobu_Fukuoka(Metodo_Fukuoka) Matrimonio_del_mismo_sexo_en_Massachusetts Los_Blazquez_(Córdoba) Martín_Lopez Mariano_Espina Primuláceas Real_Colegio_Mayor_de_San_Clemente_de_los_Espanoles Raffaele_de_Rosa Luis_Maria_Anson Látex Premio_de_la_Critica_de_narrativa_en_euskera Mammillaria_ochoterenae Medicina_general Punahou_School Manteola_Sanchez_Gomez_Santos_Solsona/Vinoly Puente_de_Santiago_(Zaragoza) Metrotranvía Rangers_FC Los_caballeros_del_rey_Arturo Manneville_la-Pipard Rana_Jambato_del_Pacífico María_II_Zacarías Matthew_G._Lewis Mestalla_(barrio) Radio_Balmaceda Lourdes_Garcia_Campos Magdalena_Atria Ramírez_Garza Mar_de_azov Manuel_serrano_y_sanz Pueblo_mopán Pyrogennema_angustifolium Luis_Antonio_Enrique_de_Borbon_Condé Ramat_Rajel Manuel_Gonzalez_Garcia Mesorregión_de_Vale_do_Paraíba_Paulista Gonfaloniere Miguel_Jesús_Cairo Pumarabule Luperodes_klageri Luisa_Isabel_de_Borbon_Conde Megetra_cancellatus Pueblo_maya Greedo Primera_División_de_Chile_1986 María_Luisa_(Santa_Fe) RAC105_TV Manuel_Sarabia_López Prosopis_algarrobilla

html map