Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Eclipse_solar_del_7_de_febrero_de_2008 Delia_Bisutti Creteil_HB Drimys_magnoliaefolia Dario_Ruiz_Gómez Echinops_spinosus_var._macrochaetus Dreilanderbrucke Distrito_de_Krems-Land ESOL Decapitación_de_Juan_el_Bautista Cultura_Paquime Cultura_qatarí Cyril_Ludowic_Burt Cornualles_(Bretaña) Diotacanthus Amy_(Oise) Discografia_de_Dark_Funeral Copa_Río_de_la_Plata Allactaga_balikunica Despertar_de_primavera Cyaneolytta_buqueti Corriente_oceánica_de_Humboldt Crispín_Verza Cuerda_del_Hilo Dialypetalanthaceae Cueva_del_Rayo Amblyseiulella Convención_sobre_el_Derecho_del_Mar Alga_Bishkek Discovery_(álbum_de_Daft_Punk) Edificio_Carrión Alex_(Tekken) Crisoficeas Creixomil Dunas Djoliba_AC Corynotheca Distrito_de_yantalo Departamento_de_La_Caldera Copa_de_la_España_Libre Cryptocoryneae Edgar_Flores Deportivo_Táchira_(baloncesto) Distrito_de_Ocobamba Cordillera_del_Mosquito Cronicón EMT_Palma Economia_Internacional De_Aquí_a_la_Luna_(revista) Aleurochiton_acerinus Deportivo_Zuniga Eagle_Crest_(Oregón) Cosmos_487 Dyngö Cromantis_indica

html map