Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Focke-Wulf_Ta_152 Elecciones_generales_de_Bangladés_de_1973 Filosofía_de_la_percepción Escuela_Paso_Candil_Nº_56 El_violinista_que_vino_del_mar El_Zorro_Foulfellow_y_el_Gato_Gedeon Federico_Mistral Elecciones_estatales_de_Nuevo_León_de_2006 Fallo_de_la_Corte_de_La_Haya_sobre_la_controversia_de_delimitación_marítima_entre_Chile_y_Perú Enrique_Diosdado Estacion_Villa_Dominico Escudo_de_la_Región_de_Los_Ríos El_Cerrito_(zona_arqueologica) Ermita_de_Nuestra_Señora_de_Consolación Enfrentamientos_civiles Francis_Lawrence Esteban_Eduardo_González Enrique_Santiago_Petracchi Estación_Gowland Felipe_Guillermo_de_Orange_Nassau Francisco_Menacho Fabrizio_Ruffo Elaphrus Ermita_del_Humilladero Elecciones_generales_de_Guatemala_de_2007 Ernesto_Agazzi Espuelas_de_galán Espinasse_(Puy_de-Dôme) Estacion_de_Francia_(Barcelona) Episodios_de_To_Love-Ru Evansia_syrtica Eryngium_suaveolens Estación_Rastila_(Metro_de_Helsinki) Estación_de_Brañuelas Federico_Guillermo_de_Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg Evangéline Eubalichthys_bucephalus Estadio_Presbítero_Bartolomé_Grella Fernando_Sanchez_Polack Episodios_de_Televisión_de_Ciertopelo Ferrocarriles_Estatales_Húngaros Enero_de_1963 Facundo_Bonvin Fiódor_Petrov Euphorbia_micrantha Francisco_de_Sandoval_y_Rojas Festival_de_jazz_de_montreux Elecciones_legislativas_de_Rusia_de_2011 Enlace_de_un_solo_electrón Epiphyllum_anguliger_var._darrahii Franciscanos_recoletos En_el_dia_de_hoy_(libro) Eduviges_Sofía_de_Suecia El_desarme Eugène_Fromentin

html map