Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Himilcón_II_de_Cartago Hemerotrecha_neotena Audetto Hans-Peter_Lindstrøm Andréi_Bely Humberto_i_de_saboya Antonio_Garcia_Solalinde Apostasia_wallichii Hermano_Roger High_School_Musical_3_Senior_Year_(videojuego) Apocaliptica_judia Anthericum_villosum Historia_de_Taiwán_hasta_1949 Autoridad_certificadora Huan Ano_545 Atrévete_a_sonar_1.5 Humanita_e_Lucifero Hickory_Corners_(Míchigan) Houlbec_pres_le_Gros-Theil Ataques_químicos_en_Huế Guilherme_Fontes Happy_Town_(serie_de_televisión) Hierodula_transcaucasica Arantxa_Rus Asociación_Nacional_de_Agricultores_Pequenos(ANAP) Anticuario_(escritor) Monomma_rugosicolle Angloceltica Miltonia_clowesii_var_lamarcheana Mohenyó_Daro Ashurnasirpal_II Muel_(Zaragoza) Arquitectura_del_aire_en_la_calle Avenida_Nassau_(línea_Crosstown) Andrea_Ferris Morris_Gould Hoya_de_castalla Movimiento_Rupestre Heartthrob Antpiretica Antonio_de_Santa_Ana_Galvao Arroyo_Mangueras Autoritat_territorial_de_la_mobilitat_del_camp_de_tarragona Hotwired Morella_Zuleta Historia_de_regibus_Gothorum_Vandalorum_et_Suevorum Guillermo_Padres_Elías Homaliales Anna_Torv Hōjō_Sōun Grifo_pila Antonio_Canizares_Llovera Ano_975 Hieronymus_munzer

html map