Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Lórien Loncomelos_purpureum Membrana_basilar Lophura_inornata Manes_(Mitología) Quercus_myrsinifolia_var._sacifolia Maserati_Coupé Grias Primarias_del_partido_Republicano_de_Massachusetts_de_2008 Marius_Lacătuş Metlatonoc Problemática_ambiental_de_áreas_urbanas Luis_González-Carvajal_Santabárbara Miguel_Grinberg Magnesio María_Negroni Procesion_del_Santisimo_Rosario_del_Dolor_(Valladolid) Me_case_con_un_comunista Lucio_Genucio_Aventinense_(cónsul_303_a_C_) Potros_de_la_Universidad_Autonoma_del_Estado_de_Mexico Receptor_muscarínico_M1 Gomphus_vulgatissimus Manettia Marine_Football_Club Melquisédec Microrregión_de_Itapeva Matrimonio_homosexual_en_Argentina Goodbye_Cruel_World Puente_de_Yeonjong Mijaíl_Vladímirski Mario_simón Marea_galactica Loceri Real_Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesus_Nazareno,_las_Cruces_y_Santísima_Virgen_del_Rosario_(Chinchilla_de_Montearagon) Matriz_para_prensa_de_troquelado Primera_División_de_Barbados_2010 Luzbel_(demonio) Real_Colegio_de_Medicina_y_Cirugía_de_San_Carlos Príncipe_Alexander_Karadorđević Rafael_Melo_Jr. Proechimys_pattoni Primera_División_de_la_Unión_Soviética_1939 Going_Postal Rakfisk Presidente_de_Seychelles Maia_Landaburu Priorato Martín_Tovar_Tovar Los_sueños_en_la_casa_de_la_bruja Rabat-Sale-Zemmour-Zaër Los_señores_de_la_tierra María_Luisa_Geiszer Rafael_Giménez Proteínas_de_transporte_sodio-glucosa RCA_Mark_II_Electronic_Music_Synthesizer

html map