Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Antonio_Ruiz_Soler Arturo,_Príncipe_de_Gales HLX.com Arroyo_del_Pedernal Association_sportive_nancy_lorraine Antonio_Sacristán Anthericum_tuberosum Hemigordiopsinae Henry_Gantt Mountainair_(Nuevo_México) Horace_sebastiani_de_la_porta Hannō_(Saitama) Asier_Etxeandia Areas_metropolitanas_de_venezuela_por_poblacion Hipatia_de_Alejandría Armee_de_terre Heuliez_Bus Historia_prehispanica_de_Tlaxcala Harrison_Schmitt Harry_Treadaway Aruṇadeva Miquel_Villalonga_y_Pons Arctica Atragene_macropetala Güiquipeya Apollo_XIII_(Apollo_13) Idiocracy Antoni_Campañà Hermandad_de_Ntra._Señora_de_los_Dolores_de_Ocaña_(Toledo) Antonio_de_Córdova Andy_Rourke Astis_(Pirineos_Atlanticos) Hermandad_de_Nuestra_Señora_de_la_Soledad Antonio_Vico Hyundai_Accent Monasterio_de_San_Francisco_(Guadalajara) Guillermo_Stábile Miracielos Guru_Maharaj_Ji Himno_Nacional_de_Tayikistán Aza Hyssopus_cretaceus Hymenolyma Anthyllis_gracilis Mordella_aradasiana Arbol_y_bonilla Hamster_europeo Hector_Numa_Moraes Ministro_de_Relaciones_Exteriores_Comercio_Internacional_y_Culto Hiroyuki_Itō Homo_Universalis Antiguas_carreteras_de_la_Red_de_carreteras_del_Estado_en_Andalucía HCM_Constanta Modbus Hirundo_nigricans

html map