Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cacho_Labandera Canthium_maleolens Billbergia_lutea BTO Biblioteca_Lovejoy Campeonato_mundial_de_gimnasia_de_1913 Brdm_2 Campeonato_Mundial_de_Patinaje_de_Velocidad_Individual_sobre_Hielo_de_2004 Beders Carlos_Andrés_Muñoz Callicarpa_vastifolia Cabujón Banaadir Ceglie_Messapica Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1923 Biblioteca_nacional_de_Togo Cedula_Real Bushmaster_ACR CABB Batalla_de_la_alameda_de_Concepción Cablevision_de_Ibague Carpentras Brassia_arcuigera Behind_the_lines Bap_montero_(fm-53) Campaña_de_Santiago_Salaverry_contra_la_creacion_de_la_Confederación Bombilla_(Utensilios_de_cocina) B-girl Cambridge_(Wisconsin) Centro_de_críquet_Mikkelberg Batalla_de_las_navas_de_tolosa Baslieux_les-Fismes Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nordico_de_1993 Bus_MicroChanel Batalla_de_tetuán Central_Futbol_Club Base_de_datos_orientada_a_objetos Caminito_(Buenos_Aires) Caja_toracica Boedo Bokusatsu_Tenshi_Dokuro_chan Basilica_de_santa_engracia Cedrela_paraguariensis_var._brachystachya Brochette Baladre Cabo_Lollo Cardo_de_Cristo Cesar_Lolohea Bacalhau_com_todos Berberis_nepalensis Basilica_de_Majencio Call_stack Bahia_de_Biafra Calendula_prolifera Carretería

html map