Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hoya_de_Malaga Arboreto_de_la_Universidad_de_California_Campus_de_Irvine Heptanal Guerrero_(Isabela) Asociacion_de_escritores_de_ciencia_ficción_y_fantasia_de_Estados_Unidos Anacamptis_pyramidalis_subsp_condensata Héctor_Figueroa_Bravo Guerras_de_las_dos_rosas Hermandad_de_la_Oracion_en_el_huerto_(Linares) Apuntes_de_Ciencia_y_Tecnologia HD_92139 Idioma_Valenciano Audeloncourt Ministerio_de_Comercio_Industria_y_Turismo_de_Colombia Avetarda Mirjan_Pavlović Guardián_de_la_Capilla_Rosslyn Hora_valle Mortadelo_y_Filemon_Gente_de_recochineo_fino Hans_Ortner Arturo_Alessandri_Palma Munavoi Héctor_Méndez_(boxeador) Angel_Nieto_Roldán Anhée Ministro_de_asuntos_exteriores_de_alemania Arcimboldo Monotaleinae Mirimiri_acrodonta Auyan_tepui Mink_Car Heinz_Alfred_Kissinger IC_5067 Gruz Hernán_Maidana Guillermo_Renner Andecavos Apistogramma_cruzi H_H_Holmes Ari_Gold Hambruna_norcoreana Henry_Mercedes Multi-Pointer_X Mistral_(vela) Grumo Avenida_Nicolás_de_Pierola Assais-les-Jumeaux Guerra_Italo_turca HD_82943_b Arturo_Principe_de_Gales Hector_Arguello_López Atropis_scabrella Articulo_de_historia Antilopinos Hermanos_del_libre_espiritu

html map