Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Unión_Cívica_Radical_del_Pueblo SA_330_Puma Utopía_2_(extended_play) Impuesto_sobre_la_renta_de_las_personas_físicas República_Napolitana_(1647) Gildardo_Biderman_Gómez Requerimiento_de_capital Ruta_Estatal_de_California_144 Richard_Eichberg Municipio_de_Chester Municipio_de_Freeport Gamli_Óspaksson Republica_Checa_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_2010 Ulpio_Aelia Reinado_de_Isabel_II_de_España Gil_Carlos_Rodriguez_Iglesias U_8 Ríos_de_Baracoa Relacion_de_compresion_(motores) Urgues Imperio_de_Monomotapa Municipio_de_Chest Room_on_Fire Turron_Dona_Pepa Ruta_Estatal_de_Nevada_229 Rosa_Rodríguez_Velasco Trinny_Woodall Gerardo_Virguez Unicornio_(desambiguación) Renderizado Iglesia_Catolica_Bizantina_Ítalo-Albanesa Iglesias_orientales_catolicas Reinado_de_Isabel_II_de_España Revocatoria Fuentenava_de_Jábaga_(Cuenca) República_de_Namibia Iglesia_de_San_Torcuato_(Toledo) G._P._Cholet-Pays_de_Loire S.C._Covilhã Municipio_de_Bethel_(condado_de_Branch,_Michigan) UCI_America_Tour_2011-2012 Municipio_de_Aurelius_(condado_de_Ingham,_Míchigan) Umbergaon Un_trabajo_en_Italia Rik_veda Un_Viaje_De_Aquellos Río_Corriente Fredonia_(Wisconsin) UFL_Championship_Game_2010 Río_Nëmda Municipio_de_Conley_(condado_de_Holt,_Nebraska) Represa_de_las_Tres_Gargantas Inger_Berggren Reinos_de_los_Burgundios US_Città_di_Palermo

html map