Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Abadía_de_la_Fontfroide Vicente_Antonio_Garcia_de_la_Huerta Vincent_Klink Xelajú_MC_de_Guatemala Clay_Center_(Ohio) Ablecto Chula_Vista_(condado_de_Cameron,_Texas) Chorlitejo_de_dos_bandas Adrada_de_Haza_(Burgos) Cocodrilo_(cómic) Chloraea_panduriformis Chromis Vézézoux Voto_táctico Comité_Europeo_de_Reguladores_de_Valores Chervony_Yar Vandellós Accelerate_(album_de_R.E.M.) Xazar_Lankaran Chilevisión_Internacional Yutu_banco Clasificación_de_vino_Saint-Émilion Albarillo_damasco Aarao_de_Lacerda Conflicto_entre_la_Oposición_Siria_y_el_Estado_Islámico_de_Irak_y_el_Levante Aeropuerto_Capitán_FAP_Renán_Elias_Olivera Zona_económica_exclusiva_de_Portugal Chauvé Vicente_Nuñez Adenoamigdalectomía YAST Adad_shum-usur Agrupación_vocal Abrawayaomys Clase_Taiyō Zaragoza_visigoda Colectividad_microcanónica Actio_per_iudicis_arbitrive_postulationem Vattetot-sur-Mer Zapallo_caspi Yacimiento_icnologico_de_Bejis Cikatic Velada_(Toledo) Ad_pacem Compañia_Refinera_de_Azúcar_de_Viña_del_Mar Condado_de_Laclede_(Misuri) Vitre_(Ille_et-Vilaine) Condado_de_Boyd_(Nebraska) Zulia_Fútbol_Club Acacia_holosericea_var._neurocarpa Al-Ittihad_Aleppo Chupa_mieles Walter_Hooper War_Memorial_Gymnasium Villa_Harding_Green

html map