Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Luis_Carlos_Petcoff_Naidenoff Manuel_Angel_Fernández_Mateo Man_Spíder Merlo_(pez) Luis_Arístegui_y_Doz Maurice_Krafft Real_Academia_Galega_de_Ciencias Procedimiento_de_cooperacion Premios_"Luis_Alberto_del_Paraná" Puppy_y_los_pitufos Meilichius_apicicornis Menonita Locust_Fork MD-81 Racosperma_koa Griesheim-près-Molsheim Rebución Main_o_gran_bermuda R.S._Ginnastica_Torino Granollers_EB Gran_Tratado_de_Instrumentacion_y_Orquestación_moderna Grabie Rafael_Ximena Gold_Cross_F.C. Live_in_anaheim Rally_México_de_2011 Mesnil_Sellieres Marques_de_Kindelán María_Elena_Medina-Mora Marvin_Plattenhardt Pájaro_ratón_común Miguel_Calero Los_500_sombreros_de_Bartolomé_Cubbins Matamico_Parameño Melochia_betsiliensis Mall_Plaza_Los_Angeles Reclamacion_individual Quercus_faginea_subsp._baetica Regla_de_simpson Grama_cebolluda Greg_Kot Rafael_Caldera_Rodríguez Mezcla_racemica Lucio_Calpurnio_Pisón_Cesonino_(cónsul_148_a._C.) Massanet_de_la_selva Pumpkin_Center_(Carolina_del_Norte) M79 Puck Martin_de_Alpartil Marum Quiahuixtlan Matze_Knop Mateo_Guerra_Marcano Louis-Camille_Maillard Max_Linder

html map