Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Corte_de_Apelaciones_de_Santiago Distrito_de_Tacabamba Desideria_el_anillo_del_dragón Dustforce Cosmopelma Alejandro_Flores Allopythion Dolls Alfonso_Calderon_Velarde Devil_World Culebras_Bajo_(Puerto_Rico) Cruz_Tenepe Darbhanga Creuzier_le-Vieux Danza_folklórica_argentina Crataegus_oxyacantha_var_miniata Cyathea_procera Despistaos Dispositivos_de_almacenamiento_ópticos Dalechampia_mollis Copa_de_futbol_sub-20_de_2011 Distrito_de_Aihui Decoud Alexander_Schenk_Graf_von_Stauffenberg Deutsches_Requiem Crimson_Moonlight Dugga Donovan_In_Concert Durtal Davidis_pugna_et_victoria Disney_Learning Convención_(Norte_de_Santander) Cristobal_Valero Cuestion_del_seno_Ultima_Esperanza Alopecurus_alpinus_fo._songaricus Denver_Broncos Cueva_Cosquer Ana_de_Velasco_y_Girón Cálcide Cyclophyllum Diócesis_de_Calahorra_y_La_Calzada-Logroño Diáspora_china Distrito_XIII_de_Paris Cromemco_Dazzler Amairgen Cosmodromo_de_Vostochny Descolonizacion_de_América De_Langhe Dudziak Cuerpo_de_Golgi Alexander_Callens Alvaro_de_Mendaña_y_Neyra Amelia_(florida) Demiurgos Amelia_Cristina_Guízar

html map