Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Mauricio_Pilatowsky Lluís_Gonzaga_Pons_i_Enrich Manuel_Odriozola_Romero Miguel_Tikh Rattazzi Real_sociedad_de_zacatecas Grandiphyllum_robustissimum Mentor_(slaaf) Gray_(Iowa) Microsaurops Llay_Llay_(estación) Marcador_de_referencia McTaggart Puya_warszewiczii Microrregion_de_Paranagua Ramón_II_de_Cerdanya Manuel_alvarado_e_hidalgo Microfono_parabolico Ramsay_MacDonald Grady_Booch Miguel_Pérez_Alvarado Mal_de_Huntington Macedonia_(alimento) Raul_Orlandini Manases_de_Judá McDonnell_XF-85_Goblin Prensa_mecanica Matilde_Svátetz_de_Menéndez Manteola_Sánchez_Gómez_Santos,_Solsona_y_Sallaberry Rafael_Botín_y_Sanchez_de_Porrua Ramón_Castañer_Segura Lucila_Pascua Receptores_de_serotonina Michael_Ríos Louis_Feuillade Manivela Ramiro_Sepúlveda_Aguilar Lutjanus_semicinctus Léchelles Record_mundial Lugares_destacados_de_Moscu Mambi Primer_bloqueo_de_buenos_aires Gourdon_(Alpes_Maritimos) Mascara_de_Sargon Praça_de_Espanha Reaccion_de_Maillard Luan_Santana Manio_Juvencio_Talna Magny_en-Vexin Luis_VI_del_Palatinado Maluro_de_hombros_blancos Quien_contra_mi Prostitucion_en_Grecia_Antigua Metodo_racional_(hidrologia)

html map