Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Dedalo_(portaviones) Amentotaxus Algona_(Iowa) César_Arredondo Dimpna_de_gheel DeepBurner Cristina_Sigurdsdatter Don_Black Alfons_Mias Du_levande Dive_(album) Diaño Algodones Duron_Qel_Droma Copa_Mundial_de_fútbol_de_1962 Cressin-Rochefort Departamento_de_Tarapaca_(Chile) Domingo_ortiz_de_rozas Ctuchik Delfinio E_Signo_de_estimación Cynopaema Día_del_Idioma_Nativo Amáraco Coriandrum_globosum Cupressus_sinensis Deficiencia_motora Dorcus_astridae Copa_Interamericana_1976 Duisans Disputa_con_los_doctores_(El_Veronés) Disputa_de_Tortosa Algiers_(Argelia) Distrito_electoral_de_Mills_(condado_de_Keya_Paha,_Nebraska) Copa_Federacion_Espanola_de_Bolos Distribución_de_válvulas_variable Cuarenta_horas Darynda_Jones Deraldo_Marques Cumanda_(opera_de_Sixto_Maria_Durán_Cárdenas) Cyanus_cyanus Cynoglossus_lineolatus All-Star_Game_de_la_WNBA DRFE Crucero_Mon_Calamari Cossano_Belbo Distrito_de_Echi EFB Alyssum_alyssoides_var._hispanicum Amani Dardo_(Tierra_Media) Allan_Ross_Ferguson Decimas_y_Centesimas Célula_de_Hamburgo Cornejo_de_hojas_alternas

html map