Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cañatabla_(Granada) Baron_de_Mauá Biskupin Barrio_Besos_Maresme BanaBhatta Barges_(alto_loira) Betonica_affinis Carli_Banks Bowenia Carnaval_en_Colombia Berthe_Bovy Años_1030_adC Bandera_de_Canadá Calle_14–Union_Square_(estación) Batalla_de_mani_mani Carlos_Varela_Veiga Catedral_de_Orvieto Caleta_Tortel Brozas_(Caceres) Centro_de_Lengua,_Arte_y_Literatura_Indigena_(Chiapas,_México) Cecilia_Eudave Botnet Canonistas Cañuela_de_oveja Bread Baden_(Suiza) Baffometo Candy_Clark Calle_59_Columbus_Circle_(estacion) Cantón_de_basilea-campina Castillo_puerta_del_Cristo Bunkyu Casimiro_IV_Jagellón Batalla_de_nola_(214_a_c_) Camerún_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Cebolleta Biblioteca_pública_de_Phoenix Cauchy_à_la-Tour Campo_Boiro Cantón_de_San_Juan_Pie_de_Puerto Cancelario Centro_Comercial_Calima Capocannonieri Carlos_Di_Sarli C._A._N. Cebalrai Cabezón_de_la_Sierra BookCrossing Bulbophyllum_ornithorhynchum Chanquete_(desambiguación) Bitid_Fast_I_Vitid Bonfinópolis Bosque_mixto_hircano_del_caspio Año_887 Betula_verrucosa_forma_expansa

html map