Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

TAM_VCLC Sarothrura_rufa Santa_María_de_Agreda Sistema_de_Integración_Centroamericana Silene_virginica Timisoreana Servus_servorum_Dei Santiago_Dellapè Segunda_División_Española_2006/07 Settimo_Rottaro Tirso_Cons Sati_(cantante) Sebastian_Castellio Tecnologías_de_la_Información_y_Comunicaciones Tomané Sinornis Symbian^3 Teatro_Ayacucho South_Hills_(Montana) San_José_de_Tiznados Sophie_Amiach Transición_de_Espana Sustantivos_femeninos_que_empiezan_por_a_o_ha_tónicas Supreme_Head_of_the_Church_of_England Teoria_del_campo_ligante Saulx_le_Duc Seleccion_de_futbol_de_Checoslovaquia Templo_de_Adriano Saint-Lary Serguéy_Iliushin Segunda_División_de_Espana_1992/93 Talayuela_(Cáceres) Specklinia_eugenii Sinfonía_n.º_2_(Górecki) San_Isidro_Roaguía Tolima Sensores_Fotónicos Sleep_(banda) Salsa_Hoisin Stewartsville_(Nueva_Jersey) Tetropium Trans-Betxi Teoria_evolutiva_sintetica Saint_Amans_Valtoret Tartesicos Talisay_(Cebú) Snowdonia Serratula_alpina Silicato_potásico Tracker_(desambiguacion) Skuvoy Tiratiros Torrente_2:_misión_en_Marbella Salida_push-pull South_Bay_Expressway

html map