Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carlos_Vegh_Garzón Canton_de_Mezieres_en-Brenne Cassena_elongata Bodegas_Subterráneas_de_Aranda_de_Duero Birbhum Casa_Sindical Bloque_occidental Carlos_de_Sajonia Canta_conmigo Base_de_datos_FERET BAF Centrales_nucleares_en_Espana Barranco_de_La_Usia Bangor_Base_(Washington) Bulnes_(subte) Bandera_de_herm Centralia_(Illinois) Brunéi Bettancourt_la_Longue Barybaena_gracilis Chancaní COX-1 Campari Cabaña_de_Perales Campuzano Cestrum_floribundum Beautiful_Losers_(documental) Beta_reader Catedral_de_san_pedro_de_jaca Batalla_del_rincon Broken_Siglo_V_a_C Campo_Cámara_(Granada) Cateto_opuesto Beth_orton Años_950_a.C. Baños_arabes_de_palomares_del_río Bandera_de_Yibuti Boissy_les_Perche Chalino_Sanchez Carlos_de_Vendôme CA-33 Año_1087 Canónigos_de_San_Gilberto Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1904 Bar_el_gazal_del_oeste Bateria_de_San_Antonio Captura_de_atahualpa Baby_Tate Campeonato_de_Wimbledon_1891 Año_1638 Batalla_de_Yataytí-Corá Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_de_1969 CaMV Carpi_F.C._1909 Batalla_de_miahuatlan

html map