Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Bonium Bernardo_Ansprando Centro_Historico_de_Córdoba Celtic_woman Carlos_Torrent Bailecito_(género) Bennebroek Caticlán Batalla_de_chiari Caloscilla_subalbida Casa_natal_de_Bolivar Barrica_(España) Bagnols_sur-ceze Buenavista_(Merida) Benejússer Calle_127_(estacion) Cartaginés Base_de_la_Fuerza_Aerea_de_Castle Cell_16 Castelnau_de_Montmiral Chapu_Brana Brassia_clowesii Beni_urriaguel Bidi_bidi_bom_bom Belbese Campanula_rotundifolia_subsp_linifolia Central_Nuclear_Edwin_I_Hatch Bolshoye_Sidorov Beni_Hasan_(Egipto) Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1930 Cabaret_Pop Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_de_1999 Cenne_Monestiés Buffalo_(Iowa) Cabina_de_flujo_laminar Canton_de_Saintes-Maries-de-la-Mer COSATU Caroline_Cruz_Valencia Calle_7_(tercera_temporada) Cantón_de_Coursan Bord_Saint-Georges Botineras Casimir_Pulaski Brezno_Gora Catedral_de_Huancavelica Balneario_los_angeles Año_467 Canastero_listado Becanchén Central_City_(Nebraska) CB_Valladolid Beautiful_katamari Blow-Up Carlos_Arturo_Buelvas CAIC

html map