Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Baticueva Castanetas Carlos_Balmaceda_Saavedra Centaurea_paniculata_var_cossoniana Brinay_(Nievre) Beat_(album) Base_complementaria Brachycyrtis Celta_Vigo Camposoto Centaurea_spinulosa Brevis_Historia_Regum_Dacie Challenger_de_Rimouski_2013 COMISCO Basye-Bryce_Mountain_(Virginia) Año_348 Bucerotidae Cell_Test_(Prison_Break) Bal_du_moulin_de_la_galette Centro_Especial_de_Integracion_Audiovisual_y_Formacion Bend_skin Camarena_(desambiguación) Buzz_Droid Cantón_de_Le_Fousseret Años_1670_a_C Cazadero_Real_de_El_Pardo Año_379 Cana_licera Batalla_de_valea_alba Carnaval_de_toledo Carraspique_blanco Bolsa_de_valencia Campeonato_Europeo_de_Biatlon_de_1997 Cafe_de_Fornos Bicho_feo Balcells Carlos_Caceda Briza_monspessulana Bulgari_(desambiguacion) Canastero_flamulado Barbara_McClintock Botanist's_Repository Barbara_starfield Bandera_de_la_Provincia_de_Buenos_Aires Central_Restaurante Bernardino_López Banzano Born_on_the_Fourth_of_July Batalla_de_hochstädt_(1703) Batalla_de_Chaplin_Hills BitTorrent_(programa) Brahman_(espíritu_universal_hinduista) Carlos_Humberto_Romero Casas_del_Señor Barranco_del_Xorquet

html map