Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Dust_514 Divizia_B Danna_Rivera Dante_Alighieri Dictadura_civico-militar_de_Uruguay_(1973-1985) Amor_amor_(album) Código_linguistico Dunkleosteus_terrelli Americo_Tesorieri DUE Allapoderus_discostictus Cryptosepalum_curtisiorum Copa_Yugoslava_de_Baloncesto Dalmatia_(Pensilvania) Alessandro_Algardi EPSG Draco_fruticosa Edema_angioneurotico Círculos_en_cosechas Distrito_de_Phara Dendropogon_usneoides Dramática Dysichthys Cyaneolytta_maindroni Amaneciendo_(album) Door. Dichosofuí Costanza_de_Arles Copa_de_Brasil_2013 Delinquimiento Aminación_reductiva Amancayo Culmore_(Virginia) Diabrotica_boliviana Desigualdad_social_en_Chile Alitus_(desambiguacion) Divina_pastora Almerino Ecorregion_de_agua_dulce_Iguazu Ebenus Decision_(canción) Algoritmo_Karp-Rabin Crisis_constitucional_del_Peru_de_1992 Distrito_4_(Madrid) David_domenech Cristóbal_Cortina Diluvio_universal Cyclommatus_faunicolor Crisomelido Amira_de_la_Rosa Copa_Italia_1979-80 Dubno Alfonso_Zapater Alänninges_sång Cristal_violeta

html map