Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Faryd_Aly_Mondragón Expedición_Botánica_al_Nuevo_Reino_de_Granada Fernando_Paillet Elemento_algebraico Fons_aquarum Estadio_Skonto Euphorbia_polygalifolia_subsp_vasconensis Escudo_del_partido_justicialista Etiopia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Eriocereus_cavendishii Francisco_de_Paula_Fernández_Gascó Eucalyptus_muelleriana Ephedra_fragilis_var._gibraltarica Estadio_Råsunda Estacion_de_Alhama_de_Murcia Enfermedad_de_Refsum Explosión_en_Harlem_de_2014 Elecciones_Autonómicas_del_País_Vasco_(2001) Flannery Estacion_d'Alcover Fejervarya_raja Emilio_Álvarez_Díaz Fannie_Mae Estación_de_Ategorrieta Fene_(La_Coruña) Formato_propietario Eucalyptus_gunnii Fragata_Roger_de_Lauria El_Limon_(Colombia) Erythrodes_densiflora Eleutherodactylus_jasperi Fernando_príncipe_santo Efedra_de_China Edmundo_About Edmundo_Pérez Fotoforos Estadio_olimpico_de_helsinki Euro-region Ereghli El_primer_romance_de_Meg Francisco_Javier_Miguel_Gomez Epitrix_fasciata Familia_de_Mancini Enneapterygius_miyakensis Filosoma Eleftheria_Eleftheriou Estado_de_Orisa Estación_de_ferrocarril_de_Baquedano Erlands_Point-Kitsap_Lake_(Washington) España_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2010 Francisco_cervantes_de_salazar El_jugador_(Fiódor_Dostoievski) Exposicion_sistemática_de_la_organización_territorial_de_Hessen Fafnir_(compañía_automotriz) Euphorbia_spongiosa

html map