Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asociacion_Espanola_de_Fantasía,_Ciencia_Ficción_y_Terror Hardware_Programado_para_matar Haiti_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1974 Ayr_(Australia) Ancestro_comun Arboretum_de_la_Vallee_aux-Loups Gylippus_caucasicus_koenigi Hone_Taiapa Mimus_thenca Aspergillus_nidulans Guaraci_(São_Paulo) Hibiscus_capillipes Hospital_universitario_Ibn_Tofail Hunfredo_de_Montfort Mordellaria_hesei Half_Life_Decay Historia_de_la_Unión_Civica_Radical:_1916-1930 Harold_"Red"_Grange Monomma_attenuatum_subcarinatum Anton_van_der_wyngaerde Montaner_(Pirineos_Atlánticos) Monte_Binuluan Henry_Pease Mito,_Ibaraki Movimiento_2_de_junio Historietas_franco-belga Anoplogynopsis_concolor Armadura_de_malla Hispano_brasileños Auffreville-brasseuil Antonio_Menéndez_de_la_Peña Montfaucon_(Gard) Mohamed_Deif Arnold_(Pensilvania) Atolon_Johnston Hora_de_las_Islas_Malvinas Hernán_Ruiz_el_Joven Axila Arbol_baniano Guan_Daosheng Antonia_Mercé_y_Luque Arena_de_los_Trabajadores Himnos_órficos Aylostera Montenois Henry_Chandler_Cowles Montanas_sandia Henry_G._Beenders Hospital_de_las_cinco_llagas Mime_Jr Aslamidium_lepidum Hierba_mora Atomo_ligero Mitlödi Gótama_Rishí

html map