Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Santa_María_Ajoloapan Susinos Sebastian_Basson Sastroides_nigriceps Stotl_-Crand. Theotonio_dos_Santos Storronden Trabajo_Amargo Santuario_San_Campio Shaburnovo Thomas_monson Tireoforoideos Tomás_de_Lorenzana_y_de_Buitrón Tranvía_de_la_Bahía_de_Cadiz Tour_de_Francia_1905 San_José_Kuché Stringendo Tereza_Fajksová Semilabeo_prochilus Santambrogio Trastorno_compulsivo Terremoto_de_Hawai_del_2006 Software_restrictivo Talladega_Springs_(Alabama) The_Private_Life_of_the_Master_Race Sonando_soñando_triunfé_patinando Satirio_de_tres_hojas San_Juan_del_Cesar Trauma_físico Sitio_de_Nicea_(1113) Talcoso Santa_Maria_Chiquimula Saissetia_oleae Tomas_Díez_Baldeón_Quijano Shenandoah_Retreat_(Virginia) Sáenz_Pena_(línea_F_del_Subte_de_Buenos_Aires) Teosofa Too_Bad_You're_Beautiful Supercopa_Argentina Torre_YPF Selección_de_futbol_de_Región_de_Murcia Societa_Sportiva_Sambenedettese_Calcio The_end_is_the_beginning_is_the_end Saved Smithers_(Virginia_Occidental) The_Brilliant_Green Serie_HP_49 Saint_Amand_le_Petit Sudan_iii Suzuki_Swift_Sport Sauce_de_luna Su-ao Sindrome_de_Bloch-Sulzberger Taliesin_(desambiguación) Segundo_(varon_apostólico)

html map