Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Larry_Hagman Johann_Kaspar_Schmidt Jose_Ariel_Nunez Kven José_María_Lacarra Ipomoea_hirsutula John_Boye La_guerra_de_Corea Javier_Rodriguez_Venta KGX Islas_Babar Isaac_Botella Isla_San_Miguel_(Albay) Lietuvių_tautininkų_sajunga Julio_Chacón_del_Campo Lemmy_Koopa Königgrätz KmPlot Leucospermum José_María_Bris_Gallego Islas_Pachacamac Juan_Domingo_Zamacola_y_Jauregui Kells_(banda) Justicia_(Centro) Juan_V_(Portugal) Jácanas_(Yauco) Juan_Antonio_Roda Invierno_estudiantil_chileno Lehman_Brothers La_pequeña_tienda_de_los_horrores_(1960) José_Angel_Sesma_Muñoz Kushiro_Hokkaido Lista_de_los_28_Budas La_Dimensión_Latina_en_Nueva_York Joaquin_Riascos José_Luis_Alonso_de_Santos La_carrera_del_siglo Just_like_heaven Isuzu_LUV Levantamientos_en_los_guetos_judíos Inti_raimi Jardín_Botánico_de_Rio_de_Janeiro Lily's_E_P. Iulus Istanbul_Rally Juan_Diego_Cuauhtlatoatzin Lilloa_(revista) La_llamada_del_menestral Intermedia_2011 Leandro_N._Alem Iñaki_Malbadi Iván_IV_de_Rusia Johann_Nepomuk_Mälzel La_Interislena_S_A.C.I. Kronos_(banda)

html map