Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Belene Blainville_sur-mer Banda_Cracker Casa_de_caridad_de_Barcelona Casilda_de_Silva_y_Fernández_de_Henestrosa CASA_CN_235_Persuader Browns_(Illinois) Cachoeira Bruno_Martignoni Beatificacion Bahía_de_Angra_do_Heroísmo Bergantin-goleta_Cervantes_Saavedra Azul_(Argentina) Carex_incurva_subsp_leveillei C._Runge Canton_de_Mauléon Cervoles Barrio_Paris-Londres Capsella_rhombea Buys_Ballot_(crater) BWV_806 Calabacilla_salvaje Calendula_(desambiguación) Cementerio_de_Igualada Carlo_Braccesco Campostoma_pauciradii Castillos_de_Augustusburg_y_Falkenlust Calle_Atocha_(Madrid) Centrolenella_fragilis Café_Procope Carlos_Martinez_de_Irujo_y_del_Alcazar Batalla_de_Montiel Cautín_(río) Castillo_de_Wawel Challenger_de_Timișoara Capitan_de_los_Dunedain_del_Norte Boivão Brime_de_Sog Bernardo_J._Cólogan_y_Cólogan Caserías Campeonato_de_España_de_badminton_de_2007 Bioconstrucion Banda_(musica) Campeonato_de_Peso_Semicompleto_de_la_WWF Balao_(canton) Calofiláceas Blind_melon BWV_1055 Capitán_Centella Balneário_Arroio_do_Silva CP_Urbanos_de_Lisboa Carl_Kihlberg Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Artística_de_1938 Bani_Yas_Club Canal_Andreoni

html map