Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.maiorem.na-prawo.olkusz.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.obscurus.na-prawo.olkusz.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.operemur.na-prawo.olkusz.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Lieder_nach_Gedichten_aus_"Des_Knaben_Wunderhorn" Kapaa_(Hawai) La_primera_conquista J.L._de_Araujo_Moutinho Jose_Trinidad_Morán José_María_Salaverría La_Puebla_de_Don_Fadrique_(Granada) Jonathan_Rhys-Meyers Lahiri_Mahashaya LIV_Legislatura_del_Congreso_de_la_Union_de_Mexico Juan_Carlos_Guazá Jovino_Gonzalez_Comesana Invasion_del_Tíbet_por_el_Ejército_Popular_de_Liberación_de_China_(1950–1951) Kiên_Giang Lenguaje_ensamblador Ja,_vi_elsker_dette_landet Kyokutenzan_Takeshi Lewikow Jose_Fernandez_Campos_"Richoly" Jaime_Suarez_Quemain Johann_Ludwig_Gottfried Juegos_Olímpicos_de_invierno_1956 Jose_Antonio_de_la_Loma Jardin_islámico Lenguas_aymara Liart Joue_l'Abbé Lactuceae Juan_Cortada Lealista_irlandés Isabel_Cristina_Estrada Josep_Maria_Triginer_Fernandez José_Cascante Laporte_(Colorado) Juan_de_Herrera_y_Soba La_coronacion_de_Ludovico Jarq James_Franklin_Clements Lista_de_municipios_de_Castilla_y_León Like_a_Virgin_(single) Larry_Claxton_Flynt_Jr. Joucas Joseph_Jérôme_Lefrançois_de_Lalande Lazzaro_spallanzani Institut_industriel_du_Nord Jean_Étienne_Duby Like_Father Kíyevskoye Isterband Joaquin_Ibanez_Cuevas Lakewood_Shores_(Illinois) Josep_Soler_i_Sarda La_muerte_de_la_Virgen_(Caravaggio) Isla_Laranjeiras Jósef_Warscewicz

html map