Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nyctibius Pepino_de_mar Naymlap PTT_Cup Pezquenines_¡No,_gracias! Planocrania Oficio_de_palacio Ponte_delle_Tette N.G.Marchant Plinio_Olano_Becerra Ompok_sindensis Portillo_de_Acay Músculo_oblicuo_interno_abdominal Petlyakov_Pe_8 Médan Philaphthona_cyanipennis Olimpiada_Matemática_Espanola_para_2º_de_la_E_S_O Piromusical Palacio_y_Museo_de_Elsedo Patrick_Paauwe Pedro_Ruiz_(desambiguacion) Paredes_da_Beira Pedro_Luis_Ascoy Natxo_Lezcano Philips_Stadion Paco_Peña Partido_de_Roa O'higginista Poiquilotermos Plaza_de_Oriente Percy_Ramos Noemi_Sanin_Posada Pastelito_criollo Piroxmangita Paumotu Oxido_de_nitrogeno(II) Periclímeno Museo_de_Arte_del_Tolima Oscar_López Piapoko Poas Pesca_a_palangre Phoedinus Porrotheranthe_drummondii Paraje_natural_El_Rivet Pino_Daniele Petr_Vořisek Playa_de_Comarruga Pego_(Alicante) Octavi_Fullat Paratriarius_vespertina Otaku Plagiopetalum OST_(banda_sonora_original) Papa_don´t_leech

html map