Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Montredon_des_Corbières Motorola_Xoom Harold_Vanderbilt Hot_Eyes Mirandol_Bourgnounac Avenida_Lenox_(Manhattan) Grosseto_calcio Historia_de_Guadalajara_(Mexico) Anoba Archinform Hot_Spell Apolinópolis_Magna Ataque_a_la_base_militar_de_Teteyé Hilas Horgh Ho_(desambiguación) HSDPA Arteria_palatina_superior Moisés_Lira_Serafín Moutiers Morfema_de_numero Andrewsiphius Hospital_Saint_Bois HZDS Historia_de_la_Selección_de_futbol_del_Peru Anacronismos Apaseo_el_Alto_(municipio) Hidalgo_(pelicula) Montes_Chic-Chocs Hilal_Benghazi_S.C. Hans_Richter Mister_Espana Hermogenes_Pérez_de_Arce_Lopetegui Historia_de_Arequipa Heliocharis Guerra_de_los_Enamorados Guerras_Celtíberas Hemandradenia Homosexualidad_y_Cienciología Antonio_Maria_de_Oriol Aubigny Arco_de_gibraltar György_Mikes Ano_1260 Ayaviri IK_Tauri Atletismo_en_los_Juegos_Sudamericanos_de_2010 Monica_Oltra Grêmio_Esportivo_Bagé Armino_(heráldica) Moenkhausia_doceana Motilidad_gastrointestinal Guillermo_Arriaga_Jordán Henry_Bool Gunnhild_Gormsdottir

html map