Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Liga_catalana_de_baloncesto Jalesches Jeronimo_Figueroa_"Momo" Instituto_Europeo_de_Estándares_de_Telecomunicación José_García_de_Leon_y_Pizarro Joao_Carqueijeiro Jardín_Botánico_Martín_Cárdenas Jorge_S_Fernández José_María_Vilches Jose_Carlos_Cataño LIJ Juvigny_sur_Orne La_Chapelle-Saint-Andre Lengua_a_la_vinagreta Jagannātha_Purī Japa_mala Lebrela Jose_Finat_y_Escrivá_de_Romaní Juan_Bustillo_Oro Kyusho La_Estrella_del_Sur Kim_Weston Leccionario_2 Lengua_d'oïl KV2 Jorge_Pérez_Gazitúa Isidoro_González_Velázquez Kalmar_lan Joel_Casamayor Interestatal_278 Ley_de_Hubble Javier_Dominguez_Martin_Sanchez Jardin_Botánico_de_Kassel Ixhuatlán_de_Madero Javier_Suárez_Bernaldo_de_Quirós Kamov_Ka-8 Josep_Lluís_Micó Josué_Rodríguez_Ángeles Learjet_24 Lactuceae La_Dama_Gris Juana_Luisa_Enriqueta_Genet Johann_Christian_von_Schreber Jose_Luis_Arevalo Jose_Gómez_Moreno José_Maria_Ávalos Judge_Jules Jake_Butler La_Voz_del_Desierto Ley_de_Moore Lalande_21185 José_Antonio_Gutierrez_de_Ceballos Juegos_Olimpicos_de_Barcelona_de_1992 Kodama Jemima_West

html map