Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zaïri Alcollarin_(Espana) Acépsimas Compañía_Nacional_Española_de_Teatro_Clásico Abrothrix Wazzin Vibrac_(Charente_Marítimo) Abelardo_Escobar_Prieto Abdicaciones_de_Bayona Combate_de_Agui Alcalcel XXVI Consejo_Regulador_de_las_Denominaciones_de_Origen_Jerez-Xerès-Sherry_y_'Manzanilla_Sanlucar_de_Barrameda' Acta_Eruditorum Chaudiere-Appalaches Zapoteca_(planta) Compañía_de_seguros Ciales Wonder_Showzen Vuelta_a_Tunez Władysław_Bartoszewski Aeropuerto_Los_Tacariguas Chrysophtharta_flavolimbata Villagordo_del_Jucar West_Mountain Vilacova_(parroquia) Colegio_San_Benito Charron_(Creuse) Condicion_puramente_potestativa Valfloriana Yannis_Philippakis Y_aun_yo_te_recuerdo Charles_de_L'Ecluse Clickair WP:BOT_A Via_Colectora_Duran-T_de_Milagro Valcabado World_Trade_Center_(pelicula) Adamantisaurio Aberfeldy Virión Villaines_les_Prevôtes Chris_Van_Allsburg Villalmanzo Air_Caledonie_Airlines Zarzuela_del_Monte_(Segovia) Achillea_cylindrica Acustica_(física) Verkhovna_Rada Cigarral_de_Marañon Che,_el_argentino Yves_Chaland William_Henry_Cavendish Zirasera Accidente_ferroviario_de_Brétigny-sur-Orge

html map