Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Catharus_mustelinus Bahiella Año_575 Casa_consistorial_de_Tarrasa Caudete_de_las_Fuentes Calle-calle Cesar_y_Rosalie Bernalillo Capayan_(departamento) C.P.Bove Calochortus_amabilis Bértiz_arana Canal_Nogueira Base_eco Calle_Bergen_(linea_Eastern_Parkway) Cachagua Catedral_de_Autlan Bouafles Bela_Czóbel Bosque_Fósil_de_Teresina Cayo_Lanqui Boeza_(río) Black_Roses_(album) Beverley_Craven Bartolomé_Marín_Fernandez Campeonato_Frances_Amateur Basílica_de_San_Vicente_de_Ávila Campeonato_de_Europa_de_la_UEFA Cancion_mixteca BAP_Montero_(FM_53) Carrera_de_San_Jerónimo Caja_de_Pandora Balsamona_pinto Casa_Blanca Bolitoglossa_platydactyla Cerraja_rastrera Bootstrap_Protocol Blind_hoяses Beira_Baixa Bandundu_(Provincia) Castillo_de_burriac Casa_de_la_Cultura_de_Arica Camara_de_los_lores CODEN Cerro_Culiacán Batalla_del_cabo_de_Palos_(1815) Baltasar_de_Zúniga_Guzmán_Sotomayor_y_Mendoza Cassida_hemisphaerica Calliandra_nicaraguensis Biblioteca_muvim Belle-et-houllefort Burbach Campo_de_batalla._La_batalla_de_Kursk Caja_de_éxitos Carlos_Kuschel

html map