Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calidno Carretón_chico Cean_Bermudez Cesar_Augusto_Arias Calle_Don_Jaime_I_(Zaragoza) Cebreros_(Avila) Camera_Obscura Cara_a_Cara Catafracta Celtis_occidentalis_var._georgiana Carlos_Meijide Campanula_pusilla_var_leucanthemifolia Ceborrincha CBU_87_CEM Bissy_sous_Uxelles Belval Barbacoa_china Bernardo_I_del_Congo Castillo_de_Santander Biblioteca_Nacional_de_Etiopía Balsamo_(São_Paulo) Belhestar CYIV Challenger_de_Alphen_aan_den_Rijn Boliche_en_los_Juegos_Bolivarianos_de_2013 Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_de_1994 Camara_térmica Canarium_clementis Bertie_Charles_Forbes Centerville_(Texas) Carvajal_de_la_Legua Castillo_de_Durban Cappelle-la-Grande Canón_Antiaéreo_Bitubo_Rheinmetall_20_mm Casa_de_la_Estanca Bilbao_Urban_Circuit Campana_(Panamá) Brasiliorchis Baco_y_Ariadna Bulbophyllum_psittacoides Blas_Lazaro_e_Ibiza Casa_Museo_Eduardo_Frei_Montalva Bandera_de_los_CSA Bengt_Hasselrot Biton_divaricatus Brahmarṣi Bulgákov Breve_papal Cangrejos_fantasma Black_Diamond_(live) Capsicum_frutescens_var_longum Carlo_Rambaldi Cahais Bergelmir_(satelite) Cardenal_Rodrigo_de_Castro

html map