Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Puerto_de_Bejar Metagrammus Gran_Serton:_veredas Miguel_de_Roda Martín_pescador_azulado Masters_de_Cincinnati_1999 Luz_(ingeniería) Membrío_(Caceres) Real_Madrid Massimo_Maccarone Micografia Lucía_Estrada Lycium_arborescens Lockheed_XF-90 Masters_1988 Psittacula_krameri Luey Rambla_Gral._José_G._Artigas Problema_ecológico Manuela_Moelgg Protocolo_DRAGON Maria_Tapia Preixens Melchiorre_Delfico Loteria_primitiva Los_reyes_de_la_cancion Marwan_al-Shehhi Quintanilla_de_Onsoña Me_acuerdo Pruebas_sanguíneas_de_ADN Manuel_Doblado_Partida Prepa_8 Primer_ministro_de_Jordania Presa_El_Pueblito Pregnana_Milanese Luis_Reyes_Reyes Lukás_Papademos Quinto_Petelio_Libón Llanura_de_Munster Mayenne Presion_oncotica Graciela_Cabal Gonzalo_Romero_Alvarez_García Rafael_Beltrán_Ausó Los_Talas_(Uruguay) Maultasche Gregorio_Manuel_Perez_Martínez Mamifero_placentario Provincia_de_Zagora Pterocnemia_tarapacensis Raorchestes_annandalii Memorial_a_los_judios_asesinados_de_Europa López_Clemente Miguel_Ángel_Colom Mars_One

html map