Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Simmental_(raza_bovina) Seleccion_nacional_de_futbol_de_Tibet Sigur_el_wikingo Seen Taylor_Gray Silvana_Altahona Señor_de_los_Milagros Serin_nigriceps The_King_of_Dance Stegt_flaesk Siva_(cancion) Tolna_(Hungría) Swear_Your_Love Santa_Rosa_del_Sur Templo_budista_nipon Sant_Llorenç_de_Cerdans Selección_nacional_de_fútbol_de_República_Democrática_del_Congo Setimanos Saint_Clement_sur-Valsonne Saint_Jean_de_la_Blaquiere Tischbein Torrente_3:_El_protector Sony_Ericsson_K300 T_J_Ford Semana_Santa_zamorana Selva_fria_magallanica Séry_les_Mézieres Segundo_teorema_de_isomorfia Sufflamen_verres Secretaría_de_Salud_Pública_de_Honduras The_All_American_Rejects_(album) Tratado_de_Prohibicion_Parcial_de_las_Pruebas_Nucleares Sphaeroderma_philippinica Sarisarinama Secretaría_de_Hacienda_y_Credito_Público Scott_Steiner Sudáfrica_Geografia Sui_o_ryu_Iai_Kenpo Stephen_Graham Sinfonia_inglesa_(Dvorák) Sanio Saga_Fagrskinna Serie_B_(película) Tercera_ley_de_la_termodinámica Santiago_Álvarez_Gómez Sainte_Segree Tonosi_(distrito) Sobral_do_Campo Sindicato_Andaluz_de_Funcionarios_de_la_Junta_de_Andalucia_(SAFJA) Tozzettia_pratensis Spathomeles_lazarus Senora_Cipriani Tongchuan Saint-Etienne-de-Boulogne Toy_Headquarters

html map