Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Camellia_gigantocarpa Braganca_de_Miranda Carlos_S._Damel Bacchu_ber Beatriz_Ponce_de_León_y_Jérica Basílica_de_Nata Birthday_(cancion) Carlos_de_la_Fuente_(Actor) Año_582 Castelnou_(Francia) Burbuja_Inmobiliaria Bohas-Meyriat-Rignat Capilla_de_San_Diego_de_Alcalá_de_Sanlúcar_de_Barrameda Bosque_de_Bielowieza-Belovezhskaya Catalogo_de_obras_de_Berlioz Cauno Caracas_Television Barrio_de_campeones Centrolene_daidaleum Caverna_de_la_Peña Callejon_de_Ibañez Björn_Óttarsson Charadra Campeonatos_de_Europa_de_atletismo_en_pista_cubierta Carlos_Verdugo Blas_de_Laserna Bailando_por_la_boda_de_mis_sueños_(Mexico) Cardamine_fossicola Calias_III Catedral_de_colonia Catedral_Basílica_de_la_Inmaculada_Concepcion_de_Santa_Fe_de_Antioquia Batalla_de_los_Cuatro_Dias Biblioteca_de_la_Universidad_de_Gotemburgo Campeonato_de_Europa_de_Natacion_de_2002 Beddomeia_turnerae Bérig-Vintrange Cartas_de_patrocinio Cabanillas_(Navarra) Betz_le-Chateau Casa_de_estudios_para_artistas Bombardeo_de_Singapur_(1944-1945) Carlos_Javier_Regazzoni Batalla_de_mesina Bandera_de_la_Región_de_Magallanes_y_de_la_Antártica_Chilena Batalla_de_Dagorlad_(3434_S_E_) Bahia_Chaleur Chalcolampra_winnunga Caza_Zero Batalla_de_cremera Central_Islip_school_district Carnaval_de_Veracruz Carlos_Garrido Berecillo_de_las_escobas Carmine_Nicolao_Caracciolo Branta_leucopsis

html map