Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Malla_metálica Madreselva_común Marydół Programacion_(musica) Psicologia_perinatal Marshall_(Arkansas) Greenwich_(condado_de_Fairfield,_Connecticut) Manuel_Alfredo_Rodríguez Marchezais Marilyn_Ferguson Magadhi Mesotardígrados Micruroides_euryxanthus Regreso Marcelino_Herrera_Vegas Gran_Marcha_(cohete) Louis_Charles_Antoine_Desaix María_Sharapova Rama_de_Básquetbol_de_la_Universidad_de_Chile Gresswiller Macrocoma_rubripes Lothar_Matthaus Luis_Garcia_Berlanga Rabihorcado_chico Lupe_Inclan Gran_Torrubia Raión_de_Kavkazskaya Mar_de_Helcar Magdalena_Brohan Majarásh Pseudo_map Quillajaceas Qin_Shi_Huangdi Mahiedine_Mekhissi_Benabbad Miguel_Garcia_"Candiota" Gonzalo_Choy_Gonzalez Grand_Isle_(Maine) Gran_Premio_de_Canada_de_1973 Manuel_de_Quesada Marquesado_de_Cosart_d´_Espies María_Ana_de_Francia Raionul_Falesti Region_vinícola_de_Hajos-Baja Marlen_Angelidou Manettia_longipedicellata Privy_Council_of_Great_Britain María_del_Pilar_de_Sentmenat_y_Patiño Provincia_de_Chancay Línea_N803_(Interurbanos_Madrid) Prodontocharax_alleni Puntalon-Pueblonuevo Pseudopimelodus_bufonius Química_industrial Region_de_Zanzibar_Urban/West Gran_angular_(colección)

html map