Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Hidroides Astaroth Hector_Cavallero Atysa_grandis Mount_Morris_(Nueva_York) HGH Hyalinobatrachium_vireovittatum Avi_cohen Howland_(condado_de_Penobscot,_Maine) Hystericina Modulo_(informática) Anovlar Heinkel_HeS_011 Monilofitas Hulagu Guerra_argentino_brasilena Armas_de_Counter-Strike Mortal_Way_of_Live Hermine_de_Nantes_Atlantique Montpellier_HSC Guerra_del_Rosellón Hurtado_(apellido) Arturo_del_Castillo Arquitectura_colonial_de_los_Estados_Unidos Gymnobisium_quadrispinosum Arlington_(Kansas) HEGRA Asalariados Monte_Ebal Monasterio_bizantino Arzacq-Arraziguet Harttia_guianensis Arenes Ayuno_de_guedaliá Mohun_Bagan_AC Aramina Moneda_de_plata_de_2000_pesetas Hierba_de_las_guebras ITIS Hezbollah Arabia_Saudí Historia_de_Alemania_Oriental Asociación_Sabadell_Universitat Astérix_el_Galo_Como_Obélix_se_cayo_en_la_marmita_del_druida_cuando_era_pequeño Hebiatria Guadalupe_Perú Auditorio_Ciudad_de_León Aurelia_(género) Movimiento_ondulatorio Morcilla_de_cebolla Asociación_Nacional_de_Televisión_de_Chile Gs_13 Hombre_de_neuversen Héroes_(serie_de_television_chilena) Arte_asturiano

html map