Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_revolucion_no_sera_televisada La_Bajada_(Catamarca) Iturralde_(La_Paz) Jamás_besada Jose_Luis_Rondo John_Korfas Iriartea_orbignyana LFPB_2008 Leandro_Abel_Vargas Lagunair Lardo Lei_Aloha King_Of_Kings José_Luis_Castiñeira_de_Dios Irracionales Limites_territoriales Kanji_Inoki La_Braña Joaquín_López_y_López Kanaloa_kahoolawensis Kumakōgen_(Ehime) Io_(satelite) Joseph_Aloysius_Ruddy José_Manuel_Pinto Jorge_"Mágico"_González José_Maria_Tena Las_Médulas_(León) Johan_Zoutman Isla_de_los_Cerdos Jiri_z_Podebrad La_Argentinidad_al_Palo_(canción) Latridae Let's_Get_To_It_(album) Lacustre Linea_M-120_(Area_de_Malaga) Jean_de_Meun Instituto_de_recreación_de_los_trabajadores_de_la_empresa_privada_de_Guatemala Institucionalizacion_(empresa) Legión_Negra_(Croacia) Leipziger_StraBe_(Berlín) Lahoussoye Kuna_Yala La_Neuville_en_Tourne_a-Fuy Jose_de_Rivera Little_Cottonwood_Creek_Valley La_puebla_de_castro Jorge_Cedrón Kamov_Ka-60_Kasatka José_Leon_Ramirez_Reina Kan_Mikami Isla_Vaygach Lithops_mundtii Kieran_Stephen Juan_Antonio_de_Laiglesia José_Luis_Munarriz_e_Iraizoz

html map