Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Veda_Ann_Borg Abarbarea Aetheolaena Xures Chrysina_resplendens Clematis_bracteosa Zor_El Vanua'aku_Pati WWF_North_American_Championship WarCry_(album) Aixirivall Condado_de_Brown_(Kansas) Chenehutte_Treves_Cunault Villarino_de_Sanabria Cicloruta Albuquerque_(Nuevo_México) Villasur Confederación_de_Trabajadores_de_Cuba_(CTC) Chūo-ku,_Chiba Xperia_X10_Mini Club_San_Martín_(fútbol) Vouille_les-Marais Alberjana Yèvre_le_Chatel Zinacantan Conicochernes_globosus Valerie_Chow Al-Shat_Sports_Club Whatever_People_Say_I_Am,_That's_What_I'm_Not Cipermetrina Wayne_Cooper X._E._Q. Virginia_(Illinois) Civilización_inca Aguas_(Penamacor) Cola_de_leon Af_Pak Condado_de_Sponheim Comarcas_de_la_comunidad_valenciana Ciro_Redondo Vittoriale_degli_Italiani Achinoam_nini Chenopodium_foetidum Club_de_deportes_valdivia Agustín_Squella_Narducci ARM_Zapoteco_AMP_02 Academia_de_Ciencias_de_Hungría Chris_van_Uffelen Yuzhni_(Otrádnaya,_Krasnodar) Viva_Dichato Constitución_de_Rusia Virus_(album) Yo_hombre,_tu_computadora Al_Richins Acto_administrativo

html map